Dlaczego trzeba uzdatniać wodę czerpaną z przydomowej studni?

Krzysztof Jagielski
05.02.2021

Przydomowa studnia bez wątpienia jest bardzo praktycznym rozwiązaniem, które gwarantuje duże oszczędności na rachunkach za wodę – zwłaszcza wtedy, gdy wykorzystujemy ją do podlewania ogrodu. Niektórzy jednak są zmuszeni czerpać wodę z własnego ujęcia do celów bytowych i spożywczych z uwagi na brak możliwości przyłączenia budynku do sieci wodociągowej. W takiej sytuacji zawsze należy zainwestować w profesjonalne uzdatnianie wody filtrem centralnym lub filtracją wielostopniową. Dlaczego to takie ważne? Sprawdź te argumenty.

Żelazo w wodzie studziennej

Podstawowym problemem diagnozowanym w wodzie studziennej jest wysoka zawartość żelaza. Co prawda nie ma dowodów na to, że picie zażelazionej wody szkodzi zdrowiu, ale taka ciecz na pewno nie służy domowym instalacjom. Wysokie stężenie żelaza objawia się tym, że woda po odstaniu ma bursztynową barwę. Pojawiają się również rdzawe zacieki na armaturze, a żelazo odkłada się też w rurach instalacji wodnej i grzewczej, stopniowo zwężając ich światło. Jest to poważne zagrożenie, które można wyeliminować poprzez uzdatnianie wody studziennej przy pomocy centralnego filtra odżelaziającego.

Rada

Zażelaziona woda powoduje również, że białe ubrania prane w pralce żółkną i nadają się tylko do wyrzucenia.

Wysokie stężenie manganu

Niemal zawsze w wodzie z mocno przekroczoną zawartością żelaza odnotowuje się także podwyższone stężenie manganu. Ten pierwiastek powoduje powstawanie bardzo nieestetycznych, brunatnych zacieków na armaturze, na przykład muszli klozetowej oraz niszczy ubrania prane w pralce i szkodzi urządzeniom AGD podłączonym do instalacji wodnej.

Pozbycie się nadmiaru manganu z wody wymaga zastosowania odpowiedniego filtra, którego złoże ma zdolność zatrzymywania cząsteczek tego pierwiastka. Na szczęście na rynku są już dostępne stacje, które dobrze radzą sobie zarówno z usuwaniem manganu, jak i żelaza (czyli nie trzeba stosować dwóch osobnych filtrów – poza sytuacjami, gdy stężenie któregoś z tych pierwiastków jest wybitnie wysokie).

Ochrona instalacji

Nieuzdatniona woda czerpana ze studni jest szkodliwa dla domowej instalacji wodnej oraz grzewczej, ponieważ powoduje odkładanie się w niej osadów – przypominają one glinę. Z czasem osady te twardnieją i zwężają światło rur, co fatalnie odbija się na sprawności całej instalacji wodociągowej, centralnego ogrzewania i ciepłej wody użytkowej. Prawidłowo dobrana stacja uzdatniania pozwala uniknąć takiego problemu i zagwarantuje trwałość oraz bezawaryjność instalacji.

Na koniec wspomnijmy jeszcze, że uzdatnianie pozwala wykorzystywać wodę studzienną do celów spożywczych. Jest to szczególnie ważne w sytuacji, gdy w wodzie została stwierdzona obecność bakterii lub innych szkodliwych związków (na przykład azotowych). Chcąc wykorzystywać taką wodę do picia czy gotowania bezwzględnie należy ją wcześniej uzdatnić.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.