Wiele osób nie może sobie pozwolić na codzienne kupowanie świeżego pieczywa, najczęściej z braku czasu. Jeśli kupujesz np. chleb na kilka dni, to zadbaj o jego prawidłowe przechowywanie, co przedłuży świeżość pieczywa. Po kilka wskazówek zapraszamy do naszego poradnika.
To najpopularniejszy, sprawdzony sposób przechowywania pieczywa w kuchni. Najlepszym wyborem jest chlebak drewniany, natomiast można postawić na model z tworzywa sztucznego czy z ceramiki.
Zaletą chlebaka jest duża pojemność oraz estetyczny wygląd – może to być nawet ozdoba kuchennego blatu.
W trend eko idealnie wpisują się bawełniane lub jutowe worki na pieczywo, które można np. powiesić na haczyku. Nie zajmują dużo miejsca, a zapewniają wymaganą cyrkulację powietrza, co przedłuża trwałość pieczywa i zapobiega pleśnieniu.
Traktowane jako alternatywa dla klasycznego chlebaka. Pojemnik z pokrywką zdobi kuchnię, można go łatwo schować i coś jeszcze na nim postawić, co sprawdzi się szczególnie w mniejszym pomieszczeniu.
Do przechowywania pieczywa idealnie nadaje się papier pergaminowy, opcjonalnie worki papierowe (śniadaniowe). Papier zapewnia cyrkulację powietrza, co zapobiega gromadzeniu się wilgoci i pleśnieniu pieczywa. Wadą tego sposobu jest konieczność regularnego kupowania nowego papieru/worków.
Na koniec jeszcze jedna wskazówka. Jeśli kupujesz zapas pieczywa na kilka dni, na przykład na cały weekend, to dobrym pomysłem może być mrożenie, co pozwoli znacząco przedłużyć świeżość chleba i bułek.