Owoce są podstawą zdrowej diety – to zupełnie oczywiste. Zawierają one mnóstwo cennych witamin i minerałów, które możemy dostarczyć organizmowi także w postaci soków owocowych. Te sprzedawane w kartonach niekoniecznie jednak nam służą, ponieważ dodatkowo są wzbogacane o cukier. Dlatego coraz więcej osób planuje zakup urządzenia, które umożliwi samodzielne przygotowywanie soków na bazie świeżych owoców, bez żadnych dodatków. Takim urządzeniem może być wyciskarka do owoców lub sokowirówka. Na co warto się zdecydować? Jakie są różnice pomiędzy tymi urządzeniami? Podpowiadamy.
Sokowirówki są bardzo popularnymi urządzeniami obecnymi w naszych kuchniach od wielu lat. Podstawowym elementem wyposażenia tego sprzętu jest wysokoobrotowy silnik, dzięki któremu specjalne sitko ściera owoce, ale też warzywa, na bardzo drobne kawałki. Po zakończeniu pracy miąższ zostaje w głównym pojemniku, a sok spływa do osobnego naczynia.
Zalety sokowirówki:
Wady sokowirówki:
Wyciskarka do owoców, w odróżnieniu od sokowirówki, nie jest urządzeniem uniwersalnym. Została stworzona z myślą właśnie o wyciskaniu soku z owoców i ewentualnie warzyw. Z tego zadania wywiązuje się świetnie. Wszystko jest zasługą niskoobrotowego silnika, który napędza specjalną spiralę. Ta nie sieka owoców, ale je miażdży. W większości modeli zarówno miąższ, jak i gotowy sok, są usuwane na zewnątrz.
Zalety wyciskarki do owoców:
Wady wyciskarki do owoców:
Jeśli więc celem zakupu urządzenia ma być wyłącznie przygotowywanie domowych, zdrowych, pełnych witamin owoców, to najlepszym wyborem będzie wyciskarka. Trzeba za nią sporo zapłacić, jednak przyjemność picia własnych soków, pozbawionych cukru i konserwantów, dla wielu osób może okazać się bezcenna.