Wołowina: Carpaccio

Mariusz Siwko
03.11.2015

Składniki:

  • 150 g wołowiny pociętej na bardzo cienkie plastry
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z zielonej cytryny
  • 1 łyżka kminku lub podobnych ziaren
  • 1 płaska łyżka ziaren kolendry
  • 1 łyżka ziaren sezamu
  • 1 łyżeczka musztardy ziarnistej
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Przyrządzenie:

Bardzo cienkie plastry mięsa rozłożyć na talerzach i odłożyć do lodówki.
Rozgnieść wszystkie trzy rodzaje ziaren w moździerzu kuchennym lub w mikserze
(ale bardzo krótko, żeby kawałki pozostały grube).
Podgrzać przez 2-3 minuty na małej patelni.
Dodać sok z cytryny, oliwę z oliwek i musztardę, a następnie dobrze wymieszać.
Wyjąć talerze z lodówki i polać mięso sosem z ziarnami.
Dodać sól i pieprz.

Podawać:

Natychmiast.

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie