Spiżarnia to bardzo funkcjonalna przestrzeń, którą warto zaplanować na etapie wykańczania nowej kuchni. Można to zrobić nawet nie dysponując zbyt dużą ilością miejsca. Dzięki spiżarni przechowywanie wielu produktów będzie łatwiejsze, co pozwoli rzadziej robić zakupy spożywcze. Podpowiadamy, jak z głową zorganizować spiżarnię w kuchni.
Jeśli wykańczasz kuchnię w domu, to prawdopodobnie nie narzekasz na brak miejsca. To dobry moment, aby rozważyć wydzielenie osobnego pomieszczenia z myślą właśnie o stworzeniu w nim spiżarni. Nie musi być bardzo duże – do wygodnego przechowywania produktów spożywczych w zupełności wystarczy pomieszczenie o powierzchni 1,5-2 metrów kwadratowych. Można je wydzielić przy pomocy płyt GK, tworząc tzw. lekką ściankę.
Posiadanie osobnej spiżarni otwiera przed Tobą szerokie możliwości aranżacyjne. Możesz postawić na półki wiszące, regał, haczyki czy – jeśli dysponujesz odpowiednim budżetem – kompleksowy system zabudowy. W odpowiednio dużej spiżarni z pewnością znajdzie się też miejsce na lodówkę. To sprytny sposób na to, aby nie ustawiać tego urządzenia w kuchni, zyskując tym samym trochę przestrzeni i wprowadzając do pomieszczenia nowoczesny design.
W małej kuchni oczywiście nie ma mowy o tym, aby stawiać dodatkowe ścianki – ucierpiałaby na tym funkcjonalność pomieszczenia. W takiej sytuacji bardzo dobrym pomysłem może być więc stworzenie spiżarni w zabudowie meblowej. Dobry projektant z pewnością sobie z tym poradzi. Spiżarnia nie musi być bardzo obszerna – na potrzeby 4-osobowej rodziny wystarczy tzw. słupek z kilkoma półkami. Ważne, aby był to mebel głęboki, co ułatwi gromadzenie zapasów w większych ilościach.
Bardzo istotne jest przy tym to, aby zapewnić sobie swobodny dostęp do spiżarni. Wymagane są więc szerokie drzwiczki. Jeśli zabudowa zostanie wykonana rogu kuchni, co będzie wymagać każdorazowego korzystania z drabiny, to na dłuższą metę takie rozwiązanie na pewno się nie sprawdzi i zamiast spiżarni zafundujesz sobie graciarnię na rzadko używane sprzęty AGD.
Na koniec wspomnijmy o jeszcze kilku kluczowych kwestiach związanych z urządzeniem spiżarni. Nie może do niej docierać naturalne światło (przyspiesza dojrzewanie i tym samym psucie się świeżych produktów), musi mieć wentylację (aby nie mieszały się w niej nieprzyjemne zapachy) oraz taką liczbę półek, by nie było konieczności układania obok siebie produktów, które nie powinny mieć ze sobą kontaktu – np. owoców z warzywami.