Pojemnik na pieczywo o popularnej nazwie chlebak znajdziemy w większości kuchni. Bez niego trudno zadbać o chleb i bułki, które na co dzień kupujemy. Nikt nie powinien marnować jedzenia, a jednym z najczęściej wyrzucanych produktów spożywczych jest właśnie czerstwe pieczywo. Po części może być to wina nadmiernych zakupów w piekarni, ale bardzo często problem tkwi też w przechowywaniu chleba. Na co warto zwracać uwagę kupując chlebak? Zapraszamy do lektury.
Chcąc kupić chlebak mamy do wyboru tak wiele różnych modeli, iż wcale nie jest to proste zadanie. Chlebaki występują w różnych kształtach, kolorach co pozwala dopasować je do każdego wnętrza lub wręcz przeciwnie, sprawić, iż będzie się on mocno wyróżniał np. pomarańczowym kolorem. Przechodząc do wyboru materiału, z którego wykonany jest chlebak każdy z nich ma swoje plusy. I tak wersja drewniana jest klasyczna i chętnie wybierana ze względu na swoją uniwersalność. Drewno zawsze dobrze się prezentuje, jest trwałe i ekologiczne, dzięki czemu ma swoje stałe grono zwolenników. Model z metalu sprawdzi się dla odmiany w kuchni bardzo nowoczesnej. Żywy kolor nada mu wyrazistości a wykonanie ze stale nierdzewnej zapewnia łatwe utrzymanie w czystości. Można go bez problemu przetrzeć wilgotną szmatką. Chlebak z plastiku wyróżnia się na dwa sposoby.
Po pierwsze może być przezroczysty, co daje ciekawy efekt, a poza tym jest niezwykle lekki. Jeśli mamy w domu małe dzieci, lekko otwierana pokrywa może stanowić pewną przewagę wobec wersji z drewna lub metalu.
Znamy już materiały, z których powstają chlebaki. Pora zwrócić uwagę na detale, gdyż to one decydują często o naszym wyborze. Nie należy przy tym zapominać, że chlebak przede wszystkim ma być funkcjonalny, a to m.in. znaczy, że powinien spełniać potrzeby wszystkich domowników. Przykładowo rodzina z dziećmi, będzie potrzebować o wiele większego chlebaka niż tradycyjny singiel, który kupuje mało pieczywa. Pomimo że chlebak wydaje się dość mały należy zawczasu znaleźć mu stałe miejsce. Pieczywo nie lubi wilgoci ani słońca, a zatem wybór ten nie może być pozostawiony przypadkowi. Miejsce i wielkość są do pewnego stopnia determinowane posiadaną przez nas kuchnią. Pewnym rozwiązaniem mogą być tutaj chlebaki narożne, które wprawdzie dość rzadko spotykane udanie łączą pojemność z umiarkowaną ilością zajmowanego miejsca. Jak widać z powyższego tekstu, pomimo że chlebak spotkamy w niemal każdej kuchni, zakup nowego powinien być poprzedzony dłuższą chwilę na analizę naszych potrzeb.
Artykuł partnera.