Składniki:
Przyrządzenie:
Ryż wrzucić do wrzącej osolonej wody.
Gotować pod przykryciem na małym ogniu około 5 minut i ostudzić.
Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na patelni.
Cebulę pokroić w kostkę.
Czosnek drobniutko posiekać.
Cebulę z czosnkiem dodać do boczku i razem smażyć, ostudzić.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Do dużej miski przełożyć ryż, zrumieniony boczek, pomidory wraz z sokiem i starty ser.
Do tego dodać rosół, śmietanę i majeranek.
Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia do zapiekania.
Zapiekać przez około 30 minut w temperaturze 180°C.
Podawać:
Gorącą, polaną ketchupem.