Zapiekanki: Zapiekanka chłopska

Piotr Kowalczyk
04.11.2015

Składniki:

  • 7-8 dużych ugotowanych ziemniaków
  • 6 plastrów boczku
  • 2 cebule ze szczypiorem
  • kubek kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • 100 g twardego żółtego sera
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Przyrządzenie:

Ziemniaki pokroić w plastry.
Cebule obrać, pokroić w talarki, szczypior na duże kawałki, boczek w kostkę.
Ziemniaki wymieszać z boczkiem i cebulą, przełożyć do żaroodpornej formy.
Śmietanę rozmącić z jajkami i startym żółtym serem oraz solą i pieprzem.
Mieszaniną tą zalać masę zapiekanki.
Piec przez 20 minut w temperaturze 180°C.

Podawać:

Posypane szczypiorem i natką pietruszki.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie