Wieprzowina: Polędwiczki w boczku

Piotr Kowalczyk
03.11.2015

Składniki:

  • 4 polędwiczki wieprzowe
  • 16 plasterków chudego boczku
  • 2 suszone pomidory z oliwy
  • 2 łyżki zielonego marynowanego pieprzu
  • 3-4 łyżki musztardy łyżka  masła
  • łyżka mąki
  • ½ szklanki mleka sól
  • zielenina do dekoracji

Przyrządzenie:

Polędwiczki opłukać, osuszyć, pokroić w poprzek na kawałki szerokości 5 cm, lekko oprószyć solą.
Boczek posmarować musztardą, posypać marynowanym pieprzem, owinąć nim polędwiczki,
spiąć wykałaczkami, ułożyć na blasze.
Mąkę przesmażyć z masłem, rozprowadzić mlekiem, dodać pokrojone pomidory i pieprz.
Polać polędwiczki, piec 25 minut w 180°C.

Podawać:

Udekorowane zieleniną.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie