Temperatura i czas parzenia herbaty

Jerzy Biernacki
06.09.2015

Biała
ilość: 1 łyżeczka na filiżankę
temperatura wody: 70-85 °C
czas parzenia: 7-9 min

Zielona gunpowder
ilość: 1 łyżeczka na filiżankę
temperatura wody:  70-80 °C
czas parzenia: 3-4 min

Zielona Chun Mee
ilość: 1 łyżeczka na filiżankę
temperatura wody: 70 °C
czas parzenia: 3-4 min

Zielona chińska
ilość: 1 łyżeczka na filiżankę
temperatura wody: 75-90 °C
czas parzenia: 3-4 min

Zielona Japońska
ilość: 1 łyżeczka na filiżankę
temperatura wody: 60-75 °C
czas parzenia: do 2 min.

Zielona aromat
ilość: 1 łyżeczka na filiżankę
temperatura wody: 80-90 °C
czas parzenia: 3-4 min

Czarna
ilość: 1/2 łyżeczki na filiżankę
temperatura wody: 95 °C
czas parzenia: 4-5 min

Czarna Darjeeling
ilość: 1/2 łyżeczki na filiżankę
temperatura wody: 95 °C
czas parzenia: 3 min

Czarna aromat.
ilość: 1/2 łyżeczki na filiżankę
temperatura wody: 95 °C
czas parzenia: 4-5 min

Czerwona Oolong
ilość: 1/2 łyżeczki na filiżankę
temperatura wody: 95 °C
czas parzenia: 5 min

Czerwona Pu Erh
ilość: 1/2 łyżeczki na filiżankę
temperatura wody: 95 °C
czas parzenia: 3-5 min

Rooibos
ilość: 1 łyżeczka na filiżankę
temperatura wody: 95 °C
czas parzenia: 3-5 min

Mate
ilość: 1 łyżeczka na filiżankę
temperatura wody: 70 °C
czas parzenia: 3-5 min

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie