Polacy wciąż uwielbiają mleko. Nasz kraj znajduje się w europejskiej czołówce pod względem spożycia tego napoju. Oczywiście preferujemy przede wszystkim mleko krowie, ale coraz chętniej sięgamy także po kozie i owcze. Bez względu na to, czy dodajesz mleko do kawy, płatków czy domowych wypieków, musisz pamiętać o podstawowych zasadach jego prawidłowego przechowywania. Okazuje się, że mnóstwo osób popełnia tutaj typowe błędy.
Przechowujesz otwarte mleko na drzwiach lodówki? No pewnie, robi tak większość z nas. Okazuje się, że to duży błąd. W strefie drzwiowej panuje najwyższa temperatura, co uniemożliwia zachowanie optymalnych warunków do przechowywania napoju. Właśnie przez to mleko szybciej się psuje – to wcale nie wina producenta.
Mleko po otwarciu, szczególnie to świeże, należy przechowywać z tyłu dolnej półki lodówki, gdzie panuje najniższa temperatura. Pamiętaj o szczelnym zamknięciu opakowania. Nigdy nie przechowujemy w lodówce mleka przelanego np. do szklanki, ponieważ to naraża je na kontakt z bakteriami i aromatami innych produktów.
Pamiętaj!
W lodówce przechowujemy także mleko UHT. Może ono stać w temperaturze pokojowej, ale tylko do momentu otwarcia kartonu. Później musi już trafić do lodówki.
To częsty błąd, który popełniają smakosze mleka. Owszem, wzięcie łyka chłodnego napoju w upalny dzień od razu orzeźwia ciało i daje mnóstwo przyjemności, ale naprawdę lepiej jest przelać napój do szklanki. Pijąc mleko prosto z kartonu lub butelki nieświadomie przyspieszać proces psucia się napoju. Jak to możliwe?
W Twojej ślinie znajduje się mnóstwo bakterii, które z łatwością przedostaną się do wnętrza kartonu lub butelki. To właśnie one odpowiadają za procesy gnilne, czyli po prostu za psucie się produktów spożywczych.
Jeśli lubisz mieć mleko przy sobie np. podczas dłuższej trasy samochodowej lub jazdy na rowerze, to pamiętaj, aby wcześniej dobrze schłodzić produkt. Po wyjęciu mleka z lodówki zapakuj je do torby termicznej. Mleko nie może być zbyt długo narażone na kontakt z wysoką temperaturą. W przeciwnym razie może się zepsuć nawet w ciągu kilku godzin.
Na koniec zwracamy jeszcze uwagę na świadomy wybór mleka w sklepie. Jeśli zależy Ci na jak najdłuższej trwałości produktu, zawsze kupuj mleko UHT. Produkty świeże są smaczniejsze, ale zwykle wymagają spożycia w ciągu kilku dni od daty rozlania.
Sprawdź też, czy mleko w sklepie jest prawidłowo przechowywane. Jeśli świeży produkt znajduje się w otwartej lodówce, to istnieje spore ryzyko, że niedługo się zepsuje. Nie ma tutaj znaczenia nawet fakt szczelnego zamknięcia butelki.