Rodzaje soli: którą wybrać do swojej kuchni?

Piotr Kowalczyk
11.10.2019

Sól jest podstawową przyprawą, którą stosuje się do większości dań wytrawnych. Trudno wyobrazić sobie bez niej codzienne gotowanie, choć trzeba sobie też zdawać sprawę z tego, że generalnie spożywamy zbyt dużo soli – jej zalecana dzienna dawka wynosi ok. 5 gramów. Uzupełniając kuchenne zapasy warto zwrócić uwagę na to, że wyróżniamy kilka rodzajów soli spożywczej. Opisujemy je w naszym poradniku.

Sól kuchenna

Najpopularniejsza i najbardziej „pospolita” postać soli spożywczej. Jest to sól kamienna (halit), która zwykle zawiera domieszki chlorków i siarczany innych metali alkalicznych. Łatwo ją rozpoznać po tym, że ma krystaliczną formę i rozpuszcza się w wodzie. Soli kuchennej używa się nie tylko do przyprawiania potraw, ale też do robienia przetworów, chociażby kiszenia ogórków czy kapusty.

Warto wiedzieć

Obecnie w sklepach króluje sól jodowana. Obowiązek dodawania jodu do soli został wprowadzony jeszcze w XX wieku, co było spowodowane stwierdzeniem masowych niedoborów jodu w organizmach Polaków. Kupując sól kuchenną warto więc sięgać właśnie po tę jodowaną.

Sól potasowa

Jak sama nazwa wskazuje znajduje się w niej dodatek potasu, co ma ogromny wpływ na właściwości tej przyprawy. Sól potasowa jest szczególnie zalecana osobom mającym problemy z nadciśnieniem – potas obniża i reguluje ciśnienie tętnicze, a dodatkowo chroni przed skurczami mięśniowymi i obrzękami spowodowanymi nadmiarem wody w organizmie.

Sól potasowa nieco różni się wyglądem od soli kuchennej, choć w smaku są praktycznie identyczne. Z tego powodu osoby chcące stosować zdrową dietę, a niemogące zrezygnować z dosalania potraw, powinny rozważyć zakup właśnie soli potasowej.

Sól morska

Do niedawna uznawana za kulinarny rarytas, dziś jest bez problemu dostępna w każdym sklepie spożywczym. W porównaniu ze zwykłą solą kamienną zawiera o wiele więcej składników mineralnych, stąd powszechnie uważa się ją za zdrowszy wybór. Sól morska nawilża organizm, reguluje proces trawienia, będzie również niezłym wyborem dla osób zmagających się z nadciśnieniem i aktywnych fizycznie – podstawowym składnikiem tego rodzaju soli jest bowiem magnez wspomagający pracę mięśni.

Ciekawostką jest fakt, że obecnie na rynku dostępne są różne rodzaje soli morskiej. Hitem w sklepach z ekologiczną żywnością jest chociażby czarna sól morska, zawierająca aktywny węgiel, czy sól w postaci różowych płatków importowana z Australii.

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.