Sól jest podstawową przyprawą, którą stosuje się do większości dań wytrawnych. Trudno wyobrazić sobie bez niej codzienne gotowanie, choć trzeba sobie też zdawać sprawę z tego, że generalnie spożywamy zbyt dużo soli – jej zalecana dzienna dawka wynosi ok. 5 gramów. Uzupełniając kuchenne zapasy warto zwrócić uwagę na to, że wyróżniamy kilka rodzajów soli spożywczej. Opisujemy je w naszym poradniku.
Najpopularniejsza i najbardziej „pospolita” postać soli spożywczej. Jest to sól kamienna (halit), która zwykle zawiera domieszki chlorków i siarczany innych metali alkalicznych. Łatwo ją rozpoznać po tym, że ma krystaliczną formę i rozpuszcza się w wodzie. Soli kuchennej używa się nie tylko do przyprawiania potraw, ale też do robienia przetworów, chociażby kiszenia ogórków czy kapusty.
Warto wiedzieć
Obecnie w sklepach króluje sól jodowana. Obowiązek dodawania jodu do soli został wprowadzony jeszcze w XX wieku, co było spowodowane stwierdzeniem masowych niedoborów jodu w organizmach Polaków. Kupując sól kuchenną warto więc sięgać właśnie po tę jodowaną.
Jak sama nazwa wskazuje znajduje się w niej dodatek potasu, co ma ogromny wpływ na właściwości tej przyprawy. Sól potasowa jest szczególnie zalecana osobom mającym problemy z nadciśnieniem – potas obniża i reguluje ciśnienie tętnicze, a dodatkowo chroni przed skurczami mięśniowymi i obrzękami spowodowanymi nadmiarem wody w organizmie.
Sól potasowa nieco różni się wyglądem od soli kuchennej, choć w smaku są praktycznie identyczne. Z tego powodu osoby chcące stosować zdrową dietę, a niemogące zrezygnować z dosalania potraw, powinny rozważyć zakup właśnie soli potasowej.
Do niedawna uznawana za kulinarny rarytas, dziś jest bez problemu dostępna w każdym sklepie spożywczym. W porównaniu ze zwykłą solą kamienną zawiera o wiele więcej składników mineralnych, stąd powszechnie uważa się ją za zdrowszy wybór. Sól morska nawilża organizm, reguluje proces trawienia, będzie również niezłym wyborem dla osób zmagających się z nadciśnieniem i aktywnych fizycznie – podstawowym składnikiem tego rodzaju soli jest bowiem magnez wspomagający pracę mięśni.
Ciekawostką jest fakt, że obecnie na rynku dostępne są różne rodzaje soli morskiej. Hitem w sklepach z ekologiczną żywnością jest chociażby czarna sól morska, zawierająca aktywny węgiel, czy sól w postaci różowych płatków importowana z Australii.