Po te zapomniane warzywa sięgają najwięksi szefowie kuchni. Ty też możesz!

Krzysztof Jagielski
08.03.2018

Znudziły Ci się już produkty, z których na co dzień przyrządzasz obiady i kolacje? Czas najwyższy sięgnąć do… klasyki. Coraz większą popularnością cieszą się warzywa, które gościły na naszych stołach wiele lat temu, a dziś są nieco zapomniane. Ich wielki powrót jest zasługą programów kulinarnych, w których regularnie sięgają po nie znakomici szefowie kuchni. O jakich warzywach mowa? Wymieniamy je w naszym poradniku.

Jarmuż

To zdecydowanie najmodniejsze warzywo w ostatnim czasie. O jarmużu wspomina się przede wszystkim w kontekście zdrowych, wyciskanych soków, ale jego zastosowanie jest znacznie szersze. Można go po prostu ugotować i podawać zamiast szpinaku, przyrządzić z niego pyszne chipsy czy nawet zupę jarmużową. Warzywo jest bogatym źródłem witaminy K, żelaza i wapnia. To także skarbnica antyoksydantów.

Topinambur

Świetna alternatywa dla ziemniaków czy batatów. Topinambur jest warzywem bulwiastym, chętnie wykorzystywanym w cenionych restauracjach. Jego słodki, orzechowy smak pasuje do wielu potraw. Warzywo to jest nie tylko smaczne, ale też bardzo wartościowe. Zawiera duże ilości witamin i błonnika, jest szczególnie polecane cukrzykom i osobom mającym problemy z poziomem cholesterolu we krwi.

Wężymord

Bardzo mało znane warzywo, którego niestety nie znajdziemy w supermarketach. Wężymord, nazywany też skorzonerą, ma charakterystyczny, czarny kolor. W smaku przypomina szparagi. Warzywo jest bardzo sycące, zawiera duże ilości żelaza, potasu, fosforu, wapnia i witamin z grupy B. Wężymord można upiec lub ugotować, np. w zastępstwie ziemniaków.

Brukiew

Niegdyś zupa z brukwi uchodziła za danie dla najbiedniejszej części społeczeństwa. Obecnie jednak warzywo wraca na salony, głównie za sprawą swoich właściwości zdrowotnych. Brukiew jest bogatym źródłem błonnika, kwasów tłuszczowych, żelaza, wapnia, fosforu i witamin z grupy B. Świetnie wpływa na układ pokarmowy i moczowy. Z brukwi można zrobić zupę, sok lub zjeść ją w całości po upieczeniu.

Pasternak

Warzywo kompletnie nieznane młodym ludziom, a jeszcze kilkadziesiąt lat temu szalenie popularne w polskich domach. Pasternak jest dość łatwo dostępny, dlatego warto po niego sięgnąć i zastąpić nim chociażby ziemniaki. Warzywo zawiera białko, witaminę C oraz potas. Jest także bogate w błonnik, dlatego ułatwia trawienie i jest bardzo sycące.

Kiedy zatem kolejny raz będziesz przygotowywać listę zakupów, pamiętaj o tych warzywach. Możesz z nich przyrządzić naprawdę pyszne dania!

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie