Kawa to balsam dla serca i ducha"
Giuseppe Verdi
Czarna czy biała? Słodka lub gorzka, mocna i niezwykle aromatyczna. Jak ją parzyć? Jak podawać? Sekrety tego jednego z najpopularniejszych na Ziemi napojów poznasz w połowie października w Targach Kielce na IV Targach Wyposażenia dla Piekarstwa, Gastronomii i Przemysłu Przetwórczego GASTRO – TECH.
Kawa – inspiracja poetów, niezastąpiona w towarzystwie. Jej picie trzeba celebrować. Uwielbiał ją już Ignacy Krasicki i Adam Czartoryski. Pochodzi z Etiopii, a w Europie pojawiła się w XVI wieku. Działa pobudzająco i orzeźwiająco, przyśpiesza przemianę materii i zwiększa sprawność myślenia. Słaba lub mocna, gorzka lub słodka, czarna lub biała potrafi zachwycić różnorodnością smaków i aromatów nawet najbardziej wymagających amatorów kawy. W dzisiejszych czasach mamy do wyboru najróżniejsze naczynia służące do picia kawy: kubki duże, kubki małe, porcelanowe, gliniane, z kamionki, plastikowe, papierowe, filiżanki, szklanki, a nawet kieliszki. Należy jednak pamiętać, że tak jak różne gatunki wina pijemy w kieliszkach o różnym kształcie tak i kawa smakuje najlepiej w odpowiedniej oprawie. Kawa smakuje najlepiej, kiedy jej temperatura jest odpowiednia, dlatego należy pamiętać o kilku zasadach. Wszystkiego, co potrzebne do jej prawidłowego przygotowania dowiesz się od najlepszych polskich baristów. Podczas targów GASTRO – TECH wezmą oni udział w Ogólnopolskim Konkursie Baristów połączonym z prezentacjami kawy.
Specjaliści od Latte Art - sztuki tworzenia rysunków z mleka na powierzchni kawy espresso podczas zawodów zaprezentują finezyjne wzory. Tworzone zaledwie w kilka minut kwiaty, serduszka, gwiazdki, a nawet zwierzęta z pewnością wzbudzą podziw targowych gości. Zmagania baristów oraz artystów Latte Art oceniać będzie profesjonalne Jury.
Wystawa GASTRO-TECH nie tylko jednak kawą żyje. To najlepsza okazja do zapoznania się z najnowszymi technologiami, pogłębienia wiedzy, a także wymiany informacji między specjalistami z branży gastronomicznej z całej Polski. W Kielcach spotkają się mistrzowie kuchni, piekarze, cukiernicy, właściciele hoteli i restauracji oraz specjaliści ds. żywienia. Wystawa poświęcona jest szeroko pojętej gastronomii. Jej główny cel to prezentacja oferty producentów i dystrybutorów maszyn wykorzystywanych w przetwórstwie artykułów spożywczych, sprzętu i wyposażenia placówek gastronomicznych. Targi połączone będą z degustacjami.
W tym samym czasie odbędą się również Międzynarodowe Targi Spółdzielcze oraz Salon Alkoholi i Używek DRINK – PLUS.
Zapraszamy do Targów Kielce!