Młynek żarnowy jest najlepszym wyborem do mielenia kawy. Kawa jest w nim mielona za pomocą dwóch wolno obracających się stożkowych lub płaskich żaren. Poprzez regulację odległości pomiędzy żarnami uzyskujemy różną grubość zmielenia kawy.
Urządzenia te są droższe, ale mielą kawę równomiernie i umożliwiają skokową (kilka ustawień) lub płynną regulację wielkości cząsteczek - pokrętło mikrometryczne. Młynki żarnowe są również bardziej wydajne ponieważ jednorazowo można zemleć kawę w ilości wystarczającej do zaparzenia kilku filiżanek.
Wybierając urządzenie należy zwrócić uwagę na ukształtowanie powierzchni żaren, powinna ona mieć gęsto rozmieszczone nacięcia-rowki o ostrych krawędziach. W zdecydowanej większości żarna wykonane są ze stali. Obroty urządzenia powinny być jak najmniejsze (np. 700 obr./min.). Miarą wydajności w tym przypadku jest średnica żarna (nawet powyżej 80 mm), a nie szybkość obrotowa.
Silnik powinien mieć odpowiednią moc, aby nie występowały zacięcia przy wolnoobracjących się żarnach.
Młynki żarnowe mogą być wyposażone w pojemniki na zmieloną kawę lub co jest wygodniejsze w specjalne dozowniki, dzięki którym zmielona kawa trafia bezpośrednio do kolby z sitkiem.
Ważne jest również, aby zbiornik na ziarna kawy był odpowiedniej wielkości, szczelnie zamykany oraz szczelnie spasowany z korpusem młynka tak, aby wibracje nie powodowały dodatkowego hałasu lub nawet odłączenia się pojemnika od korpusu.
Obudowa urządzenia powinna być stalowa, aby nie powodowała elektrostatycznego przylegania zmielonej kawy do ścianek młynka.
Krótko o młynku żarnowym: