Wydawać by się mogło, że piekarniki gazowe już dawno odeszły do lamusa. Nic bardziej mylnego. Te urządzenia wciąż są dostępne na rynku i niektóre z nich osiągają nawet zawrotne ceny. Po części wynika to z sentymentu, ale przede wszystkim z faktu, że zdaniem ortodoksyjnych mistrzów kuchni żaden piekarnik elektryczny nie zapewni takiej jakości pieczenia, jak właśnie klasyczny gazowy. Problem w tym, że większość osób nie potrafi korzystać z takiego piekarnika, skąd wzięła się opinia o braku możliwości równomiernego upieczenia potraw. W tym poradniku podpowiemy Ci najważniejsze zasady.
Pełne nagrzanie
Jeśli spróbujesz włożyć potrawę do nienagrzanego piekarnika gazowego, to w ciemno możesz założyć, że jedzenie się spali, a już na pewno od dołu. Dlaczego? Wynika to ze specyfiki pracy urządzenia. Przed osiągnięciem wymaganej temperatury płomień jest bardzo duży. Po umieszczeniu potrawy na tacce piekarnika, ogień będzie działać bezpośrednio na dno naczynia, a to oznacza jedno: zapach spalenizny unoszący się w kuchni i koniec marzeń o idealnie wypieczonym mięsie czy cieście.
Prawidłowe rozmieszczenie blach
Zasada działania piekarnika gazowego jest dość prosta. U dołu urządzenia znajduje się źródło ciepła, czyli płomienie. Trzeba o tym pamiętać planując ułożenie potraw. Najbezpieczniej jest korzystać z blach na pierwszym i drugim piętrze. Na najniższym kładziemy wyłącznie te dania, które muszą znajdować się w piekarniku dość krótki i nie ma dzięki temu ryzyka ich przypalenia od dołu.
Kolor blach
Niewiele osób o tym wie, ale klasyczne czarne blachy do piekarnika sprzyjają przypalaniu potraw, szczególnie w urządzeniu gazowym. Znacznie lepszym wyborem będą zatem blachy aluminiowe (srebrne). Z kolei same potrawy staraj się piec w żaroodpornych, szklanych naczyniach. Zminimalizujesz tym samym ryzyko spalenia mięsa, pizzy czy ciasta.
Dłużej, ale w niższej temperaturze
Pamiętaj, że większość współczesnych przepisów kuchennych bazuje na założeniu, że w domu znajduje się piekarnik elektryczny. Dlatego podane czasy i temperatury pieczenia traktuj wyłącznie jako punkt wyjścia. Dysponując piekarnikiem gazowym bezpieczniej jest obniżyć temperaturę np. o 10-20 stopni, przy jednoczesnym wydłużeniu czasu pieczenia. Potrawa nie tylko się nie przypali, ale też będzie bardziej soczysta.
Piekarnik gazowy oczywiście nie jest tak precyzyjny jak elektryczny, a wynika to chociażby z różnej jakości gazu w sieci. Dlatego swoją przygodę z tym urządzeniem zacznij od dokładnego poznania jego specyfiki. Testuj najlepsze ustawienia, zapisuj je na kartce, a szybko się przekonasz, że piekarnik gazowy może być naprawdę świetnym przyjacielem kucharza-amatora.