La Pavoni, Ekspresy domowe, Dźwigniowe
Domus BAR
Charakterystyka
Półprofesjonalny ekspres do kawy z przeznaczeniem do domu lub "małej gastronomii", stworzony do wydobycia wybornej oleistej kawy espresso, a także cappuccino z puszystą pianką.
Ekspres posiada metalową obudowę, wykonaną ze stali nierdzewnej. Bojler na który umieszczone są trzy termostaty (wody, pary i bezpieczeństwa) jest wykonany z mosiądzu, natomiast grupa kawowa i uchwyt na kawę z mosiądzu powlekanego chromem. Model ten posiada manometr umożliwiający kontrolowanie wytwarzanego ciśnienia na kawie podczas procesu jej parzenia. Urządzenie posiada przełączniki dźwigienkowe wraz diodowymi lampkami kontrolnymi, informującymi o gotowości ekspresu do pracy. Podobnie jak w modelu Cellini zastosowano system kontrolowany przez zawór trójdrożny, umożliwiający natychmiastowe wyjęcie uchwytu z sitkiem, nie narażając na wyrzut kawy i pary, a także zapobiegający kapaniu wody z grupy. W modelu tym zintegrowano w jednej obudowie, żarnowy młynek do kawy z bezstopniową regulacją stopnia zmielenia, który zapewnia uzyskanie zawsze świeżej i pachnącej kawy o odpowiedniej miałkości. Obok młynka został dodatkowo zamontowany tamper (ubijak do kawy). Ekspres posiada dyszę z efektem turbiny, która umożliwia bezproblemowe spienienie mleka. Mleko możemy również spieniać automatycznie dzięki "cappuccino automatic", w którym mleko zasysane jest z kartonika następnie ubijane i podgrzewane. Wystarczy wówczas jedynie podstawić filiżankę pod otwór wylotu automatu i gotowe. Na górnej części ekspresu znajduje się rozległy podgrzewacz do filiżanek, pojemnik na 150 g. kawy ziarnistej oraz klapka dostępu do zbiornika na wodę.
Dane techniczne