Dziesiąte Mistrzostwa Świata Baristów - zakończone

Dziesiąte Mistrzostwa Świata Baristów odbyły się w dniach 16-19 Kwietnia w USA w Atlancie w stanie Georgia.

W czterodniowych zawodach wzięli udział przedstawiciele 52 narodowości. W pierwszych trzech dniach zostało wybranych sześciu finalistów.

1, Michael Phillips, United States, 670.5 pkt
2, Sammy Piccolo, Canada, 637.5 pkt
3, Gwilym Davies, United Kingdom, 598.5 pkt
4, Attila Molnar, Hungary, 596 pkt
5, Colin Harmon, Ireland, 595 pkt
6, Lee Jong Hoon, Korea, 591.5 pkt

Czwartego dnia, w niedzielę w południe rozpoczęła się runda finałowa.
X Mistrzostwa Świata Baristów wygrał Gwilym Davies z Anglii. Film z pokazu mistrza

W ciągu 15 minut zawodnicy musieli wykonać następujące zadania konkursowe,

przygotować 4 espresso, 4 Cappuccino oraz 4 napoje kawowe według własnego przepisu.

Zawodników oceniało 7 sędziów. Sędziowie oceniali smak napojów, wygląd napojów, twórczość zawodników, umiejętności techniczne oraz ogólną prezentację zawodnika.
Przedstawicielka Polski Izabela Popiołek zajęła 44 miejsce 402 pkt

Ostateczna kolejność:

Gwilym Davies, United Kingdom, 623 pkt
Sammy Piccolo, Canada, 619.5 pkt
Michael Phillips, United States, 618.5 pkt
Colin Harmon, Ireland, 572 pkt
Lee Jong Hoon, Korea, 542 pkt
Attila Molnar, Hungary, 535.5 pkt

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.