Dziczyzna: Królik w sosie piwno-śmietanowym

Piotr Kowalczyk
05.11.2015

Składniki:

  • 1 królik
  • ½ litra piwa
  • kwaśna śmietana
  • czosnek
  • cebula
  • majeranek
  • zioła prowansalskie
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • rodzynki

Przyrządzenie:

Zrobić zalewę z piwa przypraw cebuli czosnku oliwy z oliwek i rodzynkami.
Królika natrzeć majerankiem bardzo dokładnie,
można utrzeć majeranek z masłem i dobrze go wysmarować w środku.
Włożyć królika do zalewy i zostawić na jeden dzień w naczyniu,
tak by królik był cały zakryty zalewą.
Przełożyć do brytfanny lub garnka.
Dusić, aż do zredukowania płynu o 50%.
Dodać śmietany i dusić aż do miękkości podlewając sosem lub delikatnie odwracając.
Przyprawić do smaku solą pieprzem.

Podawać:

Z duszonymi warzywami i czerwonym wytrawnym winem.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie