Desery: Creme brulee

Jerzy Biernacki
28.10.2015

Składniki:

  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 6 żółtek
  • 1/3 szklanki białego cukru
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • 1 laska wanilii

Przyrządzenie:

W rondelku powoli zagotować śmietanę z białym cukrem i wyłuskanymi ziarenkami z przeciętej wzdłuż laski wanilii.
Gdy zacznie się gotować na brzegach, zdjąć z ognia i lekko ostudzić.
Żółtka ubić, ale nie do końca, nie na puszysto.
Dolać ciepłą śmietanę z cukrem, po łyżce, za każdym razem mieszając, jednocześnie starając się nie napowietrzać kremu.
Krem ma być gładki, sztywny i błyszczący a nie puszysty.
Napełnić foremki, wlewając krem przez sitko.
Wstawić na 50 minut do piekarnika, nagrzanego do 100°C.
Ostudzony krem schłodzić w lodówce przez minimum 5 godzin, najlepiej przez całą noc.
Każdy krem posypać 1 łyżką brązowego cukru i skarmelizować, tak aby cukier się rozpuścił i lekko zarumienił
oraz utworzyła się charakterystyczna skorupka.
Do karmelizacji cukru można użyć specjalnego palnika.
Można też włożyć krem pod mocno rozgrzany grill w piekarniku.
Rozgrzać tylko górną spiralę i zapiec krem bardzo krótko, nie przypalając cukru.
Pod mocno rozgrzanym grillem już nawet po 15 sekundach cukier może się zacząć przypalać,
do czego nie wolno dopuścić, bo krem stałby się gorzki i niesmaczny. 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie