Rynek produktów spożywczych jest ogromny i bardzo różnorodny. Robienie zakupów spożywczych jest dla każdego codziennością, jednak niewiele osób świadomie dokonuje wyboru produktów o wysokiej jakości. Aby wyróżnić się i potwierdzić produkcję zgodną z określonymi standardami coraz więcej wytwórców żywności stosuje różne rodzaje certyfikacji. Dotyczą one przede wszystkim warunków hodowli lub uprawy oraz przetwórstwa żywności. Sprawdź, na jakie certyfikaty warto zwrócić uwagę.
Standard globalgap dotyczy pierwotnej produkcji rolnej, która zapewnia bezpieczeństwo żywności przy jednoczesnym poszanowaniu środowiska naturalnego. Standard ten określa warunki uprawy owoców, warzyw oraz kwiatów. Producenci stosujący globalgap stosują racjonalne nawożenie oraz optymalne nawadnianie. Warto wiedzieć, że firmy stosujące wytyczne tego systemu dbają też o zapewnienie bezpieczeństwa i higieny pracowników, a także bezpieczeństwa stosowanych technik i środków dla środowiska naturalnego. Aby dowiedzieć się więcej o wymogach standardu globalgap warto zajrzeć tu: http://www.bureauveritas.pl/services+sheet/certyfikacja+glabalgap
Certyfikacja VLOG dotyczy żywności wolnej od organizmów genetycznie modyfikowanych. W produktach pochodzenia roślinnego oraz zwierzęcego, a także paszach produkowanych zgodnie z zasadami VLOG nie może być nawet najdrobniejszych dodatków, które powstały z udziałem GMO. Taka żywność nie może posiadać enzymów, witamin, czy innych składników pochodzących z organizmów genetycznie modyfikowanych.
Kolejny system certyfikacyjny dotyczy warunków uprawy oraz hodowli, które są pozbawione zanieczyszczeń oraz chemicznych dodatków. W gospodarstwach ekologicznych stosuje się wyłącznie naturalne środki ochrony roślin oraz nawozy. W przypadku hodowli bardzo ważna jest weryfikacja pochodzenia zwierząt, a także kontrola składu pasz dla nich przeznaczonych. Produkty ekologiczne łatwo rozpoznać po logo listka złożonego z białych gwiazdek na jasnozielonym tle.
Artykuł partnera.