Ciasto: Sernik pomarańczowy

Jerzy Biernacki
28.10.2015

Składniki:

  • 300 g sera odciśniętego
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 120 g masła
  • 8 jaj
  • 1 pomarańcza
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • 100 g obranych migdałów
  • 5 gorzkich migdałów

Przyrządzenie:

Masło, cukier i ser utrzeć na jednolitą masę.
Wbijając żółtka po jednym silnie ucierać przez 1 godzinę.
Dodać pokrajane migdały, skórkę i sok z pomarańczy, cukier waniliowy, całość wymieszać.
Przed włożeniem do formy dodać mąkę, sztywno ubitą pianę i wymieszać.
Włożyć masę do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej przesianą tartą bułką.
Piec do 40 minut na jasnozłocisty kolor.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie