Ciasto: Baba drożdżowa z rodzynkami

Jerzy Biernacki
28.10.2015

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 300 g cukru
  • 0,5 l stopionego masła
  • 15 żółtek
  • ½ l mleka
  • 80 g drożdży
  • pół kieliszka rumu
  • 50 g migdałów
  • 150 g rodzynków
  • skórka pomarańczowa
  • pół laski wanilii lub 1 paczka cukru waniliowego
  • sól

Przyrządzenie:

¾ szklanki mąki zaparzyć ½ szklanki wrzącego mleka.
Po ostudzeniu dodać drożdże, trochę mąki i pozostawić do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z cukrem do białości i wymieszać z rozczynem.
Dodać resztę mąki, szczyptę soli, masło i wyrobić ciasto dolewając mleko.
Na końcu dodać rodzynki, pokrojone migdały i zapachy.
Ciasto włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy.
Gdy wyrośnie - piec około 1 godziny w gorącym piekarniku.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie