Ciasta: Keks staropolski

Jerzy Biernacki
28.10.2015

Składniki:

  • 400 g mąki
  • 300 g cukru
  • 100 g masła
  • 12 jaj
  • 1 paczka proszku do pieczenia
  • 100 g cykaty
  • 250 g rodzynków
  • 50 g smażonej skórki pomarańczowej
  • ewentualnie czekolada do polewy

Przyrządzenie:

6 żółtek i 6 całych jaj utrzeć z cukrem, mąką i proszkiem do pieczenia,
wlać stopione masło, dodać rodzynki, cykatę i skórkę pomarańczową krajaną w kostkę.
Włożyć ciasto do formy wyłożonej nawoskowanym papierem pergaminowym i piec około 75 minut.
Po upieczeniu zdjąć papier i polukrować keks lub polać polewą czekoladową.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie