Filtry do wody są powszechnie stosowane w systemach filtracji domowej, aby poprawić jakość wody pitnej i zapewnić bezpieczne korzystanie z niej do celów bytowych i spożywczych. Na rynku znajdziemy wiele rodzajów wkładów do filtrów, z których najpopularniejsze omawiamy w naszym poradniku.
Są to wkłady przeznaczone do usuwania zanieczyszczeń stałych takich jak piasek, rdza, muł i inne cząstki zawieszone w wodzie.
Filtry mechaniczne mogą być wykonane z włókniny, celulozy lub polipropylenu. Są dostępne w różnych stopniach filtracji, od 1 do 100 mikronów (im niższy stopień, tym większa dokładność filtracji).
Te wkłady stosuje się w celu usuwania źródeł nieprzyjemnego zapachu i smaku wody, w tym chloru, pestycydów, herbicydów czy rozpuszczalników organicznych. Wyróżniamy tutaj filtry z węglem aktywnym, węglem w bloku oraz modyfikowanym katalitycznym węglem aktywnym.
Są to specjalistyczne filtry przeznaczone do usuwania żelaza i manganu z wody, a więc dwóch niepożądanych składników występujących w wodzie studziennej, które powodują zabarwienie i nieprzyjemny posmak wody.
Jak sama nazwa wskazuje są to wkłady przeznaczone do usuwania twardości, czyli minerałów takich jak wapń i magnez, które powodują twardość wody. Zwykle wykorzystują żywice wymiany jonowej do zmiękczania wody poprzez zamianę jonów wapnia i magnezu na jony sodu.