Kubki z PLA – czyli co można zrobić z bioplastiku

Mateusz Nowak
29.10.2021

Kiedy myślimy o ekologicznych naczyniach jednorazowych, słowa plastik i eko raczej nam się w głowie w parę nie łączą. Chcąc korzystać z proekologicznych rozwiązań lub chcąc być firmą, stosującą materiały przyjazne środowisku, w wielu przypadkach w pierwszej kolejności myślimy o drewnie, papierze czy bambusie. To właśnie one, poddane odpowiedniej obróbce, świetnie się spisują w kontakcie z żywnością. Rozwój technologii jednak wciąż idzie do przodu i warto dać szansę także innym materiałom, w tym ekologicznej wersji plastiku, jaką jest bioplastik, czyli tworzywo sztuczne PLA.

Co to jest plastik PLA i jak się go tworzy?

Pod tajemniczym skrótem PLA kryje się polilaktyd, czyli kwas polimlekowy. Jest to polimer pochodzenia naturalnego, który wytwarza się z surowców odnawialnych, takich jak przykładowo skrobia kukurydziana, trzcina cukrowa, buraki cukrowe, ryż czy pestki awokado – przy czym dwa pierwsze to najczęściej wybierane źródła. Pierwszy raz polilaktyd został uzyskany w 1932 roku, a obecnie przeżywa swój okres rosnącej popularności. Aby wyprodukować 1 kilogram PLA, potrzebne jest około 2,5 kg kukurydzy, choć ścisłe proporcje zależą od ilości skrobi zawartej w surowcu.

Jak utylizować produkty z PLA?

Plastik PLA jest biodegradowalny i rozkłada się w ciągu zaledwie 90 dni. To zdecydowanie krótko, zwłaszcza w porównaniu z klasycznym plastikiem, zalegającym setki, jeśli nie tysiące lat na naszej planecie. Rzecz w tym, że najlepiej kompostowany może być wyłącznie w przemysłowej kompostowni, ponieważ potrzebuje specjalnych warunków, odpowiedniej temperatury i wilgotności. Tymczasem standardowe polskie kompostownie nie są w stanie dostarczyć takich warunków. Podobna sytuacja ma miejsce w wielu innych krajach, jednak – jak powszechnie wiadomo – popyt pociąga za sobą podaż. Im więcej bioplastiku w postaci PLA będzie w użyciu, tym większa będzie potrzeba uruchamiania odpowiednio dostosowanych kompostowni przemysłowych. Na chwilę obecną plastik PLA może być w Polsce wyrzucany do kosza na odpady zmieszane.

Co można zrobić z bioplastiku z PLA?

Bioplastik, jakim jest tworzywo PLA ma wszechstronne zastosowanie. Materiał PLA jest wodoodporny, dzięki czemu nadaje się do wykorzystania m.in. w medycynie i gastronomii. Używany jest na przykład w przemyśle biomedycznym do produkcji implantów dentystycznych lub cewników. Stosuje się go także jako materiał do druku w drukarkach 3D. Coraz większą część produktów z PLA stanowią jednorazowe opakowania. Ponieważ materiał ten nie wydziela ani nie zmienia zapachu, a także smaku potraw, jest świetną alternatywą do zwykłego plastiku podczas produkcji jednorazowych naczyń. Z materiału PLA można także stworzyć większą część zastawy na kuchenny stół lub przyjęcie w plenerze: kubki (na przykład takie: https://unipack.pl/sklep/naczynia-jednorazowe/naczynia-biodegradowalne/kubki-pla/), talerze, widelce oraz noże.

PLA jako sposób na ekologiczną gastronomię przyszłości

Obecnie w gastronomii, szczególnie w przypadku dań na wynos i dań fastfoodowych, serwowanych w jednorazowych naczyniach, sposób podania odgrywa dość istotną rolę. Konsumenci są coraz bardziej świadomi i zwracają uwagę nie tylko na to, co mają na talerzu, ale także co następnie mogą zrobić z talerzem. Obecnie przedsiębiorcy konkurują już nie tylko ceną – proekologiczne podejście może być decydującym argumentem dla klienta. Jeśli ten pozytywny, ekologiczny trend się utrzyma – a wszystko na to wskazuje – firmy, które zastosują w swojej pracy ekoplastik być może będą miały konkurencyjną przewagę. Wprowadzanie zmian i postawienie na materiały ekologiczne może być obecnie dokonywane w sposób stopniowy, bez pośpiechu. Niemniej za jakiś czas, obserwując zmiany zachodzące na rynku, korzystanie z akcesoriów z PLA może nie być wyborem, a koniecznością.

Artykuł partnera.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.