Tępe noże kuchenne są nie tylko niewygodne, ale też mogą być niebezpieczne. Nie zawsze natomiast mamy przy sobie ostrzałkę. Co zrobić w takiej sytuacji? Warto wypróbować domowe sposoby ostrzenia noży kuchennych, które krótko omawiamy w naszym poradniku.
Kubek ceramiczny z nieglazurowaną krawędzią na spodzie to świetny przyrząd do ostrzenia noży. Przeciągnij kilkanaście razy ostrzem po dnie, ustawiając nóż pod kątem około 20 stopni. To na chwilę przywróci nożu ostrość.
Jeśli masz pod ręką papier ścierny, to warto użyć go do naostrzenia tępych noży. Najlepiej sprawdzi się papier o ziarnistości 800–1000 (do ostrzenia) i 2000 (do wygładzenia krawędzi). Ta metoda co prawda może spowodować zarysowanie powierzchni ostrza, natomiast jeśli noże nie są z najwyższej półki, to nie ma się czym przejmować.
Osełka to tradycyjna metoda ostrzenia noży, o której wiele osób już zapomniało. Poszukaj – być może masz gdzieś starą osełkę po dziadku czy rodzicach. Jeśli tak, to bez problemu naostrzysz noże do stopnia używalności.
Ostrzeżenie noża o drugi nóż nie jest zbyt skuteczne, ale pozwoli przywrócić ostrość na tyle, aby bezpiecznie przygotować posiłek. Ta metoda służy do szybkiego podostrzania noży, stosują ją nawet szefowie kuchni.
Jeśli masz w domu gruby skórzany pasek, to śmiało możesz użyć go do naostrzenia noży. Wymaga to czasu i dokładności, natomiast po kilkudziesięciokrotnym przejechaniu krawędzią po pasie zauważysz, że nóż rzeczywiście jest ostrzejszy, a jego ostrze zostało ładnie wygładzone.