Czy kolor gąbek do naczyń ma znaczenie? To Cię zaskoczy!

Antoni Kwapisz
07.10.2024

Czy wiesz, że kolor gąbki do mycia naczyń nie jest kwestią przypadkową i wyłącznie estetyczną? Okazuje się, że poszczególne kolory gąbek definiują ich przeznaczenie. Warto zatem zwracać na to uwagę, aby nieopatrznie nie uszkodzić np. naczyń pokrytych delikatnym teflonem. Po szczegóły zapraszamy do lektury naszego artykułu.

Żółta gąbka do naczyń

Jest to najczęściej spotykany kolor gąbek. Żółte gąbki do naczyń, zwykle połączone z zieloną, szorstką warstwą, są przeznaczone do codziennego mycia naczyń, szkła, porcelany czy sztućców. Żółta część służy do mycia łatwo rysujących się powierzchni.

Zielona warstwa

Ta część występuje w większości gąbek do mycia naczyń, niezależnie od koloru. Służy do usuwanie przypaleń, zaschniętego tłuszczu i innych trudnych zabrudzeń z garnków, patelni i płyt kuchennych. Należy pamiętać, że zielona warstwa może rysować delikatne powierzchnie, takie jak teflon czy szkło.

Niebieska gąbka do naczyń

Niebieskie gąbki są wykonane z delikatniejszych materiałów, dlatego idealnie nadają się do czyszczenia naczyń z powłoką nieprzywierającą (teflon, ceramika) oraz do szkła i stali nierdzewnej czy np. płyty indukcyjnej.

Czerwona gąbka do naczyń

Czerwone gąbki są dedykowane czyszczeniu bardziej zabrudzonych powierzchni, nie tylko naczyń. Warto ich używać do mycia kuchennych blatów, stołów czy zlewozmywaków. Są bardziej wytrzymałe na szorowanie i mogą być używane dłużej.

Różowa gąbka

Gąbki w kolorze różowym są uniwersalne, natomiast szczególnie dobrze sprawdzają się do mycia łazienki. Są delikatne dla armatury, w tym baterii wykonanych ze stali nierdzewnej.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie