Czy wiesz, że kolor gąbki do mycia naczyń nie jest kwestią przypadkową i wyłącznie estetyczną? Okazuje się, że poszczególne kolory gąbek definiują ich przeznaczenie. Warto zatem zwracać na to uwagę, aby nieopatrznie nie uszkodzić np. naczyń pokrytych delikatnym teflonem. Po szczegóły zapraszamy do lektury naszego artykułu.
Jest to najczęściej spotykany kolor gąbek. Żółte gąbki do naczyń, zwykle połączone z zieloną, szorstką warstwą, są przeznaczone do codziennego mycia naczyń, szkła, porcelany czy sztućców. Żółta część służy do mycia łatwo rysujących się powierzchni.
Ta część występuje w większości gąbek do mycia naczyń, niezależnie od koloru. Służy do usuwanie przypaleń, zaschniętego tłuszczu i innych trudnych zabrudzeń z garnków, patelni i płyt kuchennych. Należy pamiętać, że zielona warstwa może rysować delikatne powierzchnie, takie jak teflon czy szkło.
Niebieskie gąbki są wykonane z delikatniejszych materiałów, dlatego idealnie nadają się do czyszczenia naczyń z powłoką nieprzywierającą (teflon, ceramika) oraz do szkła i stali nierdzewnej czy np. płyty indukcyjnej.
Czerwone gąbki są dedykowane czyszczeniu bardziej zabrudzonych powierzchni, nie tylko naczyń. Warto ich używać do mycia kuchennych blatów, stołów czy zlewozmywaków. Są bardziej wytrzymałe na szorowanie i mogą być używane dłużej.
Gąbki w kolorze różowym są uniwersalne, natomiast szczególnie dobrze sprawdzają się do mycia łazienki. Są delikatne dla armatury, w tym baterii wykonanych ze stali nierdzewnej.