Zupy: Zupa kokosowa z kurczakiem

Mariusz Siwko
04.11.2015

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 200 ml bulionu drobiowego
  • 375 ml mleczka kokosowego
  • 1 duża drobno pokrojona ostra papryczka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru
  • 2 łyżki świeżo posiekanej kolendry
  • 4 łyżki soku z limetki
  • 4 łyżki tajskiej zielonej pasty curry
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • szczypta kurkumy
  • sól
  • pieprz
  • olej roślinny

Przyrządzenie:

Kurczaka pokroić w cienkie paski.
W woku rozgrzać olej i smażyć kawałki kurczka razem z posiekanym czosnkiem, papryczką i imbirem
przez około 3 minuty, aż delikatnie się zrumienią.
Dodać sok z limetki, mleczko kokosowe, bulion i zagotować.
Gotować przez 4-5 minut, często mieszając.
W międzyczasie dodać drobno posiekną kolendrę, kurkumę, sos rybny i pastę curry.
Doprawić do smaku pieprzem i e miarę potrzeby solą.

Podawać:

Na ciepło.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie