Zupy: Zupa chilli z wieprzowiny

Mariusz Siwko
04.11.2015

Składniki:

  • ½ kg chudej, mielonej wieprzowiny
  • 1 cebula
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 papryka czerwona
  • 2 papryczki chilli
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 450 g pokrojonych pomidorów z puszki
  • ½ litra bulionu
  • szczypta suszonej kolendry
  • szczypta kminku
  • szczypta tymianku
  • szczypta oregano
  • szczypta chilli
  • pęczek szczypiorku
  • świeża bazylia
  • ½ litra gorącego bulionu
  • pieprz
  • sól

Przyrządzenie:

Na rozgrzany tłuszcz wrzucić mięso i przesmażyć.
Dodać drobno pokrojoną cebulę, paprykę, chilli, łodygę selera oraz czosnek.
Zmniejszyć ognień, przykryć garnek, chwilę razem dusić.
Po chwili dodać pomidory, koncentrat, suszone zioła, sól i pieprz, paprykę w proszku.
Zamieszać, wlać gorący bulion. Gotować około ½ godziny.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie