Składniki:
- ½ kg chudej, mielonej wieprzowiny
- 1 cebula
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 papryka czerwona
- 2 papryczki chilli
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 450 g pokrojonych pomidorów z puszki
- ½ litra bulionu
- szczypta suszonej kolendry
- szczypta kminku
- szczypta tymianku
- szczypta oregano
- szczypta chilli
- pęczek szczypiorku
- świeża bazylia
- ½ litra gorącego bulionu
- pieprz
- sól
Przyrządzenie:
Na rozgrzany tłuszcz wrzucić mięso i przesmażyć.
Dodać drobno pokrojoną cebulę, paprykę, chilli, łodygę selera oraz czosnek.
Zmniejszyć ognień, przykryć garnek, chwilę razem dusić.
Po chwili dodać pomidory, koncentrat, suszone zioła, sól i pieprz, paprykę w proszku.
Zamieszać, wlać gorący bulion. Gotować około ½ godziny.