Zupy: Kapuśniak na wędzonce

Mariusz Siwko
04.11.2015

Składniki:

  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2-3 suszone grzybki
  • 2 listki laurowe
  • ziele angielskie
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 kostki bulionu warzywnego
  • kminek
  • ostra mielona papryka
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przyrządzenie:

Boczek pokroić w kostkę.
Cebulę i czosnek obrać, opłukać, posiekać.
W dużym rondlu rozgrzać olej. Włożyć boczek z cebulą i czosnkiem.
Podsmażyć, mieszając, na rumiano. Dodać pokrojoną kiszoną kapustę,
koncentrat pomidorowy, szuszone grzyby, listki laurowe oraz po 4-5 ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu.
Podlać szklanką wody i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu 30 minut, aż kapusta będzie miękka.
Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę.
Warzywa korzeniowe zalać 1 litrem wrzątku z rozpuszczonymi kostkami bulionowymi.
Gotować 15 minut i przelać do duszącej się kapusty.
Zupę zamieszać i gotować jeszcze 10 minut.
Doprawić kminkiem, papryką, cukrem, solą i pieprzem.

Podawać:

Na glinianych talerzach, posypane natką pietruszki.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie