Składniki:
Przyrządzenie:
Boczek pokroić w kostkę.
Cebulę i czosnek obrać, opłukać, posiekać.
W dużym rondlu rozgrzać olej. Włożyć boczek z cebulą i czosnkiem.
Podsmażyć, mieszając, na rumiano. Dodać pokrojoną kiszoną kapustę,
koncentrat pomidorowy, szuszone grzyby, listki laurowe oraz po 4-5 ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu.
Podlać szklanką wody i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu 30 minut, aż kapusta będzie miękka.
Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę.
Warzywa korzeniowe zalać 1 litrem wrzątku z rozpuszczonymi kostkami bulionowymi.
Gotować 15 minut i przelać do duszącej się kapusty.
Zupę zamieszać i gotować jeszcze 10 minut.
Doprawić kminkiem, papryką, cukrem, solą i pieprzem.
Podawać:
Na glinianych talerzach, posypane natką pietruszki.