Zupy: Hiszpańska zupa-krem z czerwonej papryki

Mariusz Siwko
04.11.2015

Składniki:

  • 1 kg czerwonej papryki pokrojonej w paseczki
  • 3 duże cebule posiekane
  • 2 duże ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 1 l gorącego bulionu
  • oliwa
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • sól
  • pieprz
  • 2 duże zgniecione ząbki czosnku
  • 1 kieliszek wytrawnego sherry
  • śmietana 18%

Przyrządzenie:

W dużym garnku zeszklić cebulę na oliwie przez około 3 minuty.
Dorzucić paprykę i ponownie smażyć 3 minuty.
Wlać bulion, doprowadzić do wrzenia, wrzucić ziemniaki i zmniejszyć gaz do minimum i przykryć.
Gotować dopóki ziemniaki nie zmiękną.
Zmiksować ugotowane warzywa na krem.
Posolić, popieprzyć i... dodać oba rodzaje papryki i czosnek. Doprawić sherry.
Zupę nalać do miseczek, do każdej dodać łyżkę smietany i delikatnie rozmieszać.

Podawać:

Z bagietką.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie