Zupy: Chrzanowa

Mariusz Siwko
04.11.2015

Składniki:

  • 3 kawałki białej kiełbasy
  • 150 g wędzonki (boczek, jeśli żeberka to nieco więcej )
  • 2 cebule
  • ziele angielskie, liść laurowy, grzyb suszony
  • sól, cukier
  • 1 słoiczek chrzanu 200 ml (w miarę możliwości bez żadnych dodatków)
  • 1 opak. śmietany 18%
  • 2 łyżki mąki (niekoniecznie)
  • 4 jajka
  • natka pietruszki lub rzeżucha

Przyrządzenie:

Nastawiamy wodę (nie więcej niż 1 ½ litra) z cebulą i przyprawami.
Dodajemy opłukaną białą kiełbasę i wędzonkę.
Gotujemy ok. 30 min, po tym czasie wyjmujemy mięsa z wywaru, dodajemy chrzan.
Zagęszczamy mąką wymieszaną z odrobiną schłodzonej zupy (nie jest to konieczne).
Doprawiamy śmietaną oraz solą i cukrem do smaku.
Jaja gotujemy na twardo i dzielimy na ćwiartki.
Ugotowaną kiełbasę i boczek kroimy na kawałki, które mieszczą się swobodnie na łyżce.

Podawać:

Zupa powinna być bardzo gorąca.
Jajka i mięsa podajemy oddzielnie, pamiętając, by nie miały temperatury „lodówkowej”.
Każdy dokłada je do talerza wg własnego uznania.
Można mięsa podgrzać w zupie, oddzielnie podając jedynie jajka.
Odrobina zielonej pietruszki, lub rzeżuchy mile widziana.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie