Składniki:
Przyrządzenie:
Nastawiamy wodę (nie więcej niż 1 ½ litra) z cebulą i przyprawami.
Dodajemy opłukaną białą kiełbasę i wędzonkę.
Gotujemy ok. 30 min, po tym czasie wyjmujemy mięsa z wywaru, dodajemy chrzan.
Zagęszczamy mąką wymieszaną z odrobiną schłodzonej zupy (nie jest to konieczne).
Doprawiamy śmietaną oraz solą i cukrem do smaku.
Jaja gotujemy na twardo i dzielimy na ćwiartki.
Ugotowaną kiełbasę i boczek kroimy na kawałki, które mieszczą się swobodnie na łyżce.
Podawać:
Zupa powinna być bardzo gorąca.
Jajka i mięsa podajemy oddzielnie, pamiętając, by nie miały temperatury „lodówkowej”.
Każdy dokłada je do talerza wg własnego uznania.
Można mięsa podgrzać w zupie, oddzielnie podając jedynie jajka.
Odrobina zielonej pietruszki, lub rzeżuchy mile widziana.