Zupy: Boczniakowa z pieprzem

Mariusz Siwko
04.11.2015

Składniki:

  • 3 szklanki bulionu, najlepiej wieprzowo-wołowego
  • 600 g boczniaków
  • 6 ziemniaków
  • 1 płaska łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarenkach
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu
  • 1 szczypta mielonego białego pieprzu
  • 100 g serka topionego
  • 4-6 plasterków cytryny

Przyrządzenie:

Do garnka wlać pół szklanki bulionu.
Wrzucić pokrojone w paseczki boczniaki oraz pokrojone w kostkę ziemniaki.
Dodać kolorowy pieprz, ziele i listek laurowy.
Gotować do miękkości, stopniowo podlewając bulionem.
Pod sam koniec wsypać estragon oraz biały pieprz.
Odlać pół szklanki gorącego bulionu i rozpuścić w nim serek, dolać do zupy, wymieszać.

Podawać:

Z plasterkiem cytryny.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie