Zapiekanki: Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

Mateusz Nowak
04.11.2015

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 150 g boczku wędzonego
  • 100 g kiełbasy
  • 2 łyżki masła
  • 200 ml śmietany 18%
  • 200 g sera żółtego
  • 1 jajko
  • pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pomidor
  • natka pietruszki

Przyrządzenie:

Ziemniaki obrać i pokroić w plastry, wrzucić do wrzącej wody, gotować 10 minut, odsączyć.
Boczek pokroić w dość dużą kostkę, kiełbasę w plasterki.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle razem z boczkiem i kiełbasą.
Doprawić posiekanym czosnkiem i pieprzem.
Naczynie do zapiekania posmarować masłem.
Na dno wyłożyć ziemniaki, na nie zawartość patelni.
Do śmietany dodać starty ser żółty i rozmącone jajko.
Zalać zapiekankę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na 15–20 minut.

Podawać:

Udekorowane pokrojonym w ćwiartki pomidorem i świeżą natką pietruszki lub tymiankiem.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie