Składniki:
Przyrządzenie:
Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach.
W czasie gotowania ziemniaków usmażyć pokrojony w paski boczuś.
Dodać pokrojoną w krążki cebulę, smażyć do zeszklenia cebuli.
Kiedy boczek i cebula będą gotowe, odstawić na bok.
Ugotowane i ostudzone ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w plastry.
Zarooporne naczynie wysmarować margaryną i układać warstwami:
pokrojone w plastry ziemniaki, boczek z cebulą, na wierzchu plastry sera żółty.
Następnie ponownie warstwa ziemniaków, warstwa boczku z cebulką i ser.
Ilość warstw zależnie od wysokości naczynia żaroodpornego.
Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika na 15– 20 minut i piec w temperaturze 220°C.
Podawać:
Na ciepło, z sosem tysiąca wysp.