Składniki:
Przyrządzenie:
Ziemniaki pokroić w półplasterki i lekko podsmażyć na patelni.
Śmietanę wlać do garnka i zagotować.
Podsmażone ziemniaki przełożyć do śmietany i dusić około 15 minut.
W tym czasie pieczarki pokroić w słupki, przełożyć na patelnię i przesmażyć, posolić, popieprzyć.
Cebulę pokroić w kostkę.
Czosnek drobno posiekać, posypać solą i docisnąć, aby puścił sok.
Cebulę i czosnek dorzucić do pieczarek.
Dodać masło i przyprawy, przesmażyć.
Wszystko wymieszać i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy lub garnka.
Zapiekankę włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez około 35 minut w temperaturze 150°C.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posypać nim zapiekankę
i włożyć z powrotem na 5-10 minut do piekarnika.