Zapiekanki: Zapiekanka z ziemniaczkami i pieczarkami

Remigisz Szulc
04.11.2015

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • ½ kg pieczarek
  • 5 dużych ząbków czosnku
  • 2 duże cebule
  • 400 ml śmietany 30%
  • 250 g żółtego sera
  • 2 łyżki masła
  • tymianek
  • wegeta
  • sól
  • pieprz

Przyrządzenie:

Ziemniaki pokroić w półplasterki i lekko podsmażyć na patelni.
Śmietanę wlać do garnka i zagotować.
Podsmażone ziemniaki przełożyć do śmietany i dusić około 15 minut.
W tym czasie pieczarki pokroić w słupki, przełożyć na patelnię i przesmażyć, posolić, popieprzyć.
Cebulę pokroić w kostkę.
Czosnek drobno posiekać, posypać solą i docisnąć, aby puścił sok.
Cebulę i czosnek dorzucić do pieczarek.
Dodać masło i przyprawy, przesmażyć.
Wszystko wymieszać i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy lub garnka.
Zapiekankę włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez około 35 minut w temperaturze 150°C.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posypać nim zapiekankę
i włożyć z powrotem na 5-10 minut do piekarnika.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie