Składniki:
Przyrządzenie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 175°C.
Zagotować w garnku wodę, posolić, gotować szparagi przez 30 sekund.
Usunąć szparagi z wrzątku i przełożyć do miski z wodą z lodem, aby zatrzymać proces gotowania.
Po schłodzeniu odsączyć.
Makaron ugotować al dente.
Roztopić masło na patelni na małym ogniu, dodać mąkę i dobrze wymieszać.
Smażyć przez 2 minuty, stale mieszając, nie pozwalając na przypalenie.
Dodać śmietanę i ½ szklanki wody, dokładnie wymieszać.
Jeżeli mieszanina zacznie gęstnieć zbytnio, dodać mleko.
Dodać czosnek, zioła i przyprawy do sosu, gotować przez 5 minut.
Dodać sól i pieprz.
W dużej misce wymieszać ugotowany i odsączony makaron, szparagi, łososia, kapary, kukurydzę i sos.
Mieszać, dopóki sos nie połączy wszystkich składników.
Całą masę przenieść do żaroodpornego naczynia.
Na wierzch położyć plasterki sera fontina i pokrojoną w piórka cebulę.
Piec w piekarniku przez około 12 minut.
Pozostawić do ostygnięcia co najmniej 5 minut i...
Podawać