Składniki:
Przyrządzenie:
Cebulę obrać, posiekać.
Łyżkę oleju rozgrzać w rondlu, wrzucić cebulę, zeszklić.
Wsypać ryż, oprószyć szczyptą soli, prażyć 2-3 minuty.
Zalać bulionem warzywnym, gotować na małym ogniu około 20 minut.
Piersi kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w małą kosteczkę.
Papryczkę chili umyć, oczyścić z pestek, posiekać.
Olej rozgrzać na patelni, wrzucić mięso, oprószyć curry i szczyptą soli, przesmażyć.
Wsypać mrożoną sałatkę meksykańską, dodać papryczkę chili, i wymieszać.
Dusić pod przykryciem 10 minut.
Formę żaroodporną natłuścić, włożyć do niej połowę ryżu.
Na ryż położyć kurczaka z warzywami, przykryć z pozostałym ryżem.
Ogórek pokroić na plasterki, ułożyć na zapiekance.
Piec przez 20 minut w temperaturze 180°C.