Składniki:
Przyrządzenie:
Zagotować 4 litry wody w dużym garnku.
Wrzucić 2 kostki bulionu, wymieszać, gotować 1 minutę, wrzuć makaron i ugotować al dente.
W dużym garnku rozgrzać oliwę i masło.
Wrzucić posiekany ząbek czosnku i pieczarki, posolić i smażyć przez 5 minut.
Dodać do garnka szynkę, smażyć przez 5 minut, wlać mleko i śmietanę, wsypać pietruszkę i wymieszać.
W małym garnku zagotować 1 litr wody.
Wsypać mrożony zielony groszek, gotować przez 2 minuty, odcedzić i wrzucić do miski.
Odcedzić makaron i dodaj do miski. Wymieszać i przełożyć do żaroodpornej foremki.
Zalać masą śmietanową, posypać serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na 15 minut.
Podawać:
Gorące.