Zapiekanki: Zapiekanka z brokułami w sosie brie

Remigisz Szulc
04.11.2015

Składniki:

  • 1 duży brokuł lub mrożonka z brokułami
  • 1,5 kg ziemniaków
  • kilkanaście pieczarek
  • 200 g szynki
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 g sera żółtego
  • 2 serki Brie
  • 2 kubki śmietany kremówki
  • przyprawa warzywna np. Vegeta

Przyrządzenie:

Brokuła podzielić na różyczki i gotować w osolonej wodzie około 2 minut.
Mrożonkę wystarczy zalać wrzątkiem.
Ziemniaki ugotować na pół twardo, ostudzić i pokroić w plastry.
Cebulkę pokroić w kostkę i przysmażyć z pieczarkami.
Szynkę pokroić w kostkę i również przysmażyć.
Śmietanę wlać do garnka, dodać serki Brie
i chwilkę podgotować do rozpuszczenia serków, stale mieszając.
Pod koniec gotowania dodać zmiażdżony czosnek i Vegetę.
Do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego
układać naprzemiennie warstwy ziemniaków, pieczarek, cebuli oraz szynki.
Wszystko polać sosem z serków
i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C na 30 minut.
Po tym czasie posypać na wierzch zapiekanki starty żółty ser
i ponownie piec przez około 15 minut.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie