Zapiekanki: Zapiekanka śródziemnomorska

Maciej Piwowski
04.11.2015

Składniki:

  • 400 g udźca baraniego
  • ½ szklanki mąki
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz
  • 750 g mączystych ziemniaków
  • starta gałka muszkatołowa
  • kilka listków szałwi
  • 125 g śmietany
  • ½ szklanki mleka
  • 50 g startego ementalera
  • 30 g masła

Przyrządzenie:

Mięso pokroić w cienkie plastry i obtoczyć w mące.
Smażyć na oliwie, aż będzie kruche.
Obrany ząbek czosnku posiekać i dodać do mięsa razem z solą, pieprzem i ziołami.
Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plastry.
Drugi ząbek czosnku przekroić na pół i przetrzeć nim żaroodporne naczynie,
a następnie posmarować masłem.
Połowę ziemniaków ułożyć w formie tak, aby plasterki nachodziły na siebie do połowy.
Posypać solą i pieprzem oraz gałką.
Ułożyć na nich mięso, posypać połową listków szałwi.
Resztę ziemniaków ułożyć na mięsie i posypać ponownie szałwią.
Śmietanę wymieszać z mlekiem, polać po ziemniakach.
Posypać serem i wiórkami masła.
Piec przez 50 minut w temperaturze 200°C do momentu, kiedy ziemniaki będą miękkie.

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie