Składniki:
Przyrządzenie:
Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne.
Pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny.
Mleko zagotować z solą i cukrem waniliowym.
Powoli wsypywać kaszę mannę, nie przerywająć mieszania.
Zdjąć z ognia i odstawić na 5 minut do napęcznienia.
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać ser i dokładnie wymieszać.
Dodawać po łyżce lekko przestudzoną kaszę mannę, mieszając.
Gdy masa będzie gładka, wrzucić jabłka.
Na koniec dodać ubite na sztywno białka.
Całość lekko wymieszać.
Przygotowaną masę przełożyć do natłuszczonej żaroodpornej formy,
piec przez 45 minut w temperaturze 200°C.
Po 20 minutach pieczenia posypać płatkami migdałowymi.