Zapiekanki: Zapiekanka rybna z makaronem i brokułami

Marek Szydełko
04.11.2015

Składniki:

  • 250 g makaronu
  • 1 mały brokuł
  • 4 kostki z mintaja lub morszczuka
  • 3 pomidory
  • sól
  • pieprz
  • 1 szklanka słodkiej śmietany 30%
  • 1 szklanka wybitych jajek
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 100 g tartego żółtego sera
  • ½ kostki masła

Przyrządzenie:

Rybę rozmrozić.
Makaron ugotować al dente, brokuły sparzyć, pomidory pokroić w cząsteczki.
Formę żaroodporną do zapiekania wysmarować masłem.
Ułożyć w niej warstwami makaron, brokuły, pomidory i rybę.
Śmietanę dokładnie wymieszać z jajkami, doprawić solą, pieprzem i gałką.
Mieszaniną tą zalać masę zapiekanki.
Posypać serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C na około 60 minut.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie