Zapiekanki: Pod beszamelem

Mariusz Siwko
04.11.2015

Składniki:

  • 400 g spaghetti
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 400 g mielonego mięsa
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • ½ szklanki mleka
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • świeże oregano
  • olej
  • 150 g żółtego sera

Przyrządzenie:

Spaghetti ugotować al dente, odcedzić.
Mięso usmażyć na oleju z posiekaną cebulą i czosnkiem.
Dodać koncentrat pomidorowy, sól i pieprz oraz listki oregano, wymieszać.
Na dnie formy ułożyć połowę makaronu, masę mięsną, przykryć resztą spaghetti.
Masło zasmażyć z mąką nie rumieniąc, wymieszać z mlekiem i gałką muszkatołową, polać zapiekankę.
Posypać startym żółtym serem i świeżo mielonym pieprzem.
Zapiekać przez 40 minut w temperaturze 180°C.

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie