Zapiekanki: Lekka zapiekanka z czerwoną fasolą

Antoni Kwapisz
04.11.2015

kładniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody mineralnej
  • 3 jajka
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka przyprawy warzywnej n.p. Vegeta
  • 400 g pieczarek
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża cebula
  • tarty żółty ser
  • sól
  • pieprz

Przyrządzenie:

Mąkę, mleko, wodę mineralną, jajka i Vegetę wymieszać. Usmażyć naleśniki.
Pieczarki pokroić w kostkę grubości około 1 cm.
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Cebulę pokroić w kostkę.
Na maśle zeszklić cebulę, dodać marchewkę i chwilę smażyć.
Wsypać pokrojone pieczarki, przykryć i dusić, aż wszystkie warzywa zmiękną.
Chwilę przed końcem duszenia naczynie odkryć, aby odparował nadmiar wody.
Doprawić solą i pieprzem.
Żaroodporne naczynie posmarować masłem.
Naleśniki przekroić na pół,
a potem pokroić w poprzek na paski o szerokości około 1,5 cm i włożyć do naczynia.
Dołożyć warzywa, wymieszać. Posypać tartym serem.
Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 20 minut.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie