Wołowina: Zrazy wołowe zawijane

Jerzy Biernacki
03.11.2015

Składniki:

  • 4 plastry polędwicy wołowej
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 nieduży kawałek cienkiej kiełbasy
  • 50 g szynki wędzonej
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 ogórek kiszony
  • Vegeta
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki mąki
  • słodka papryka w proszku

Przyrządzenie:

Mięso rozbić cienko, posmarować musztardą, posypać solą i pieprzem.
Na każdym kawałku mięsa rozłożyć pokrojoną w cieniutkie plasterki marchewkę,
potem posypać pokrojoną w kostkę kiełbasą, szynką i plasterkami ogórka.
Obłożyć pokrojoną w piórka cebulą, posypać vegetą.
Zwinąć w rolady, każdą związać bawełnianą nicią tak, żeby farsz nie wypadał ze środka.
Na rondlu rozgrzać olej, włożyć zrazy i obsmażyć z każdej strony.
Podlać niewielką ilością wody, przykryć i dusić przez około 1 godzinę.
W czasie duszenia zrazy odwracać i w razie potrzeby dolewać wody.
Kiedy mięso będzie już miękkie, zrazy wyjąć i odłożyć na bok.
Dwie łyżki mąki wymieszać z niewielką ilością zimnej wody, wlać do pozostałego z duszenia sosu, wymieszać.
Doprawić papryką w proszku. Do tak uzyskanego sosu włożyć zrazy i zagotować.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie