Wołowina: Zrazy cielęce z tymiankiem

Marek Szydełko
03.11.2015

Składniki:

  • 1 kg cielęciny na sznycle
  • 150 g tartej bułki
  • 250 ml śmietany 22%
  • 50 ml mleka
  • 150 ml wywaru (może być z kostki)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki tymianku
  • ½ pęczkakoperku
  • ½ pęczka pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Przyrządzenie:

Mięso pokroić w plastry i zbić delikatnie zamoczonym w wodzie tłuczkiem.
Wymieszać ze sobą posiekane zioła, sól, pieprz, bułkę tartą, jaja, mleko i łyżkę masła.
Posmarować płaty mięsa farszem i zawinąć, związać bawełnianą nicią.
Obsmażyć na oleju do zrumienienia, następnie podlać wywarem i dusić do miękkości.
Na końcu wlać śmietanę.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie