Wołowina: Wołowina po syczuańsku

Krzysztof Jagielski
03.11.2015

Składniki:

  • 500 g polędwicy lub zrazówki wołowej
  • 1 mała cebula pocięta w półplasterki
  • ½ średniej marchwi pociętej w zapałki
  • 4 papryczki chilli świeże lub marynowane pocięte w zapałki
  • 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki sosu chili
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 4 łyżki oleju

Marynata:

  • 4 łyżki sosu sojowego
  • sok z 3 plasterków świeżego korzenia imbiru lub 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 1 łyżka czystej wódki lub wytrawnego białego wina
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego lub sojowego
  • 1 łyżka cukru

Przyrządzenie:

Mięso pokroić w cienkie plastry, a następnie w słupki o długości i grubości zapałki.
Składniki marynaty połączyć, zalać mięso, dokładnie wymieszać.
Odstawić na przynajmniej 30 min. aż mięso przejdzie marynatą
Marchew i świeże papryczki pokroić w słupki grubości zapałki, cebulę w półplasterki.
Marchewkę krótko obgotować (2 min), zalać zimną wodą, sączyć, odstawić.
Rozgrzać w woku 2 łyżki oleju.
Mieszając smażyć połowę pokrajanego mięsa około minuty na dużym ogniu, aż straci czerwony kolor.
Usmażone mięso wybrać łyżką cedzakową, osączyć z tłuszczu.
Wlać znowu 2 łyżki oleju, usmażyć drugą porcję mięsa, osączyć.
Olej zlać, patelnię wymyć, osuszyć, mocno podgrzać, wlać 2 łyżki oleju.
Wrzucić czosnek, smażyć 10 sekund ciągle mieszając.
Wsypać cebulę, marchew i świeże papryczki (dodać sos chilli) mieszając smażyć minutę, osolić.
Wsypać mięso, wymieszać z warzywami, mieszając smażyć 30 sekund.
Na koniec pokropić olejem sezamowym.

Podawać:

Natychmiast!

 

 

 

 
 
 
 
 
 
Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie