Wołowina: Wołowina duszona z bambusem

Maciej Piwowski
03.11.2015

Składniki:

  • 1 kg cielęciny lub chudej wołowiny
  • puszka pędów bambusa
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ¼ szklanki oleju
  • 50 ml jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżeczki utartego imbiru
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 łyżka cukru
  • sól
  • pieprz

Przyrządzenie:

Cebule i czosnek posiekać i zeszklić w garnku.
Mięso pokroić w kostkę o boku 3x3 cm, dodać do cebuli i czosnku.
Zalać zimną wodą, tak aby mięso było zanurzone.
Dodać gwiazdkę anyżu, imbir, cukier  i doprowadzić do wrzenia.
Usunąć wytwarzającą się pianę i dusić przez około 1 godzinę na małym ogniu.
Dodać bambusa, sos sojowy i dusić dalej przez 4560 minut.
Doprawiać solą i pieprzem.

Podawać:

Z ryżem lub pieczywem.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie